02/06/2021

Στην ανακοίνωση του προγράμματος στήριξης του τουρισμού στο Μαξίμου ο Πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ.

 

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 1/6 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ κύριος Άρης Μαρίνης, με αντικείμενο το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την στήριξη- επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, για το οποίο η Ομοσπονδία έχει αγωνιστεί σθεναρά τους τελευταίους μήνες.

 

Στη συνάντηση πέραν του Πρωθυπουργού συμμετείχαν ο  Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός  παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης,  η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός.

 

Από πλευράς τουρισμού πέραν του κυρίου Μαρίνη συμμετείχαν ο  Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κύριος Γιάννης Ρέτσος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κύριος Γρηγόρης Τάσιος και ο  κύριος Τσιλίδης εκ μέρους του ΗΑΤΤΑ.

 

Σε σύντομη συζήτησή του με τον κύριο Μαρίνη ο Πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ηλικία του στόλου των τουριστικών λεωφορείων, η οποία λόγω και της κρίσης έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο κύριος Μαρίνης απάντησε ότι είναι απολύτως απαραίτητο ένα πρόγραμμα επιδότησης της ανανέωσης του στόλου των τουριστικών λεωφορείων και παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κυρίου Γεωργιάδη και του αρμόδιου Υφυπουργού κυρίου Τσακίρη υπήρξε συνεννόηση για την διενέργεια στο αμέσως επόμενο διάστημα συνάντησης για αυτό το θέμα.

 

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κύριος Μαρίνης ανέφερε την πολύ καλή συνεργασία που η Ομοσπονδία είχε με όλα τα Υπουργεία και ιδιαίτερα με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και τον Υπουργό Χάρη Θεοχάρη, η οποία ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

 

 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού οι λεπτομέρειες του προγράμματος είναι οι ακόλουθες, οι οποίες θα δημοσιευθούν σε λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

 

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά μικρομεσαίες (300 εκατομμύρια ευρώ) και μεγάλες (50 εκατομμύρια ευρώ) επιχειρήσεις:

-Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια
-Τουριστικά γραφεία / πρακτορεία
-Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 5% για τα καταλύματα και στο 2,5% για τις λοιπές επιχειρήσεις επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*5%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Νόμιμη λειτουργία.
Β) Ουσιαστική δραστηριοποίηση στις ανωτέρω δραστηριότητες (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα).
Γ) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%.
Δ) * Προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας. *Για αυτό το κριτήριο έχει γίνει παρέμβαση από πλευράς ΓΕΠΟΕΤ ώστε να εξαιρεθούν τα τουριστικά γραφεία & οι επιχειρήσεις ΤΕΟΜ που δεν απασχολούν προσωπικό και αναμένεται ενημέρωση.
Ε) Υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ).

Επισημαίνεται ότι:

*Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας στο 2020.
*Συσταθείσες επιχειρήσεις το 2020 με μη μηδενικό τζίρο εντάσσονται αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων τοποθετείται εντός του Ιουνίου και αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την έγκριση και την ένταξη στη δράση, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης.

Οι ενταχθείσες στην δράση επιχειρήσεις υποχρεούνται:

-Να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τα δηλωθέντα έξοδα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (Πεδία 361, 363, 364, 365).
-Να απασχολήσουν το προσωπικό τους το 2021 τουλάχιστον κατά 0,5 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας. Ο έλεγχος θα γίνει βάσει στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επισημαίνεται ότι

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363, 364 και 365 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 – 31/12/2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το υπερβάλλον ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της τελευταίας χρονικά χορηγηθείσας επιχορήγησης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.