22/02/2012

Δελτίο Τύπου ΓΕΠΟΕΤ 22/2/2012

Τώρα πλέον που η μπόρα καταλαγιάζει μπορούμε να πούμε πως η επιτευχθείσα συμφωνία για την νέα Δανειακή Σύμβαση και το «κούρεμα» του χρέους της χώρας έχει τα θετικά της σημεία. Κυρίως δίνει ελπίδα, διώχνει τον φόβο της άτακτης χρεοκοπίας. Γίνεται για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία της πατρίδος μας αλλά και παγκοσμίως, μια χώρα με τόσο υψηλό εξωτερικό χρέος να απαλλαγεί από τις μισές και πλέον υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της. Ακόμα, για πρώτη φορά μεταπολεμικά είδαμε την παγκόσμια κοινότητα να ξεσηκώνεται υπέρ της Ελλάδος, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι διδαχές των αρχαίων ημών προγόνων – που έδωσαν το όνομα της Ευρώπης – αποδίδουν ακόμα και σήμερα και θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι γιατί σήμερα η Ευρώπη τους το ανταπέδωσε.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, από την πλευρά μας, είναι σκληρή δουλειά, να αλλάξουμε την παλιά νοοτροπία που μόνο σε αδιέξοδα μας οδήγησε. Να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και κυρίως οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές ότι μόνο «η ισχύς εν τη ενώσει» μπορεί να αλλάξει στον μέγιστο βαθμό την παρούσα κατάσταση. Οι απασχολούμενοι στον τουρισμό βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους συνεργάτες μας tour operator στο εξωτερικό και γνωρίζουμε το μέγεθος της αρνητικής διαφήμισης που έχει υποβαθμίσει την αξιοπιστία μας. Το ζητούμενο αυτήν την στιγμή είναι να επανέλθει αυτή η χαμένη φερεγγυότητα αλλά και φυσικά η επανεκκίνηση της αγοράς ώστε να τονωθεί η τουριστική ζήτηση και να ενισχυθεί η εθνική οικονομία, η ανάπτυξη στην περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μονόδρομο.

Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού ως φορέας εκπροσώπησης των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων της χώρας απέστειλε επιστολή (15 Φεβρουαρίου) στην Πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, στον κύριο Γιώργο Κολέτσο, Γενικό Γραμματέα ΕΟΤ και στην Δ/νση Διεθνών Σχέσεων ΥΠΠΟ, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση της επιτροπής κρίσεως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να χαραχθεί μία επικοινωνιακή στρατηγική ενημέρωσης των ξένων ΜΜΕ σχετικά με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, σε συνέχεια των πρόσφατων εξαιρετικά σοβαρών επεισοδίων που αμαύρωσαν την εικόνα της Αθήνας. Ακολούθως, να αποσταλούν άμεσα σχετικές ενημερώσεις προς τις κατά τόπους Πρεσβείες και τα γραφεία του ΕΟΤ, προκειμένου με την σειρά τους να ενημερώσουν τους ξένους tour operator για την ελληνική φιλοξενία που παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα καθώς και για την εγγύηση της ασφάλειας των υποψήφιων τουριστών. Ο Ξένιος Ζευς θα υπάρχει πάντα, η φιλοξενία προς τους επισκέπτες, από όλους τους Έλληνες, πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι ιερή.

Καθημερινώς, η ΓΕΠΟΕΤ γίνεται αποδέκτης ενημέρωσης περί μαζικών ακυρώσεων τουριστικών πακέτων με προορισμό την Αθήνα, λόγω του κλίματος ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, με όλα τα οργανωμένα αλλά και τα μεμονωμένα πακέτα να κινδυνεύουν να ακυρωθούν, ενδεικτικό του κλίματος ανασφάλειας και φόβου που επικρατεί. Αυτή η κατάσταση προκαλεί σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο όπου γίνονται οι κρατήσεις.

Δηλώνουμε πως η Ομοσπονδία δεν θα περιοριστεί μόνο στις διαβεβαιώσεις προς τους ξένους συνεργάτες της άλλα – υπηρετώντας, πάντα, τον ελληνικό τουρισμό – οσονούπω θα αναλάβει ενέργειες για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στον βαθμό που της επιτρέπουν οι δυνατότητές της. Όμως για την ελληνική πολιτεία, για την κυβέρνηση αποτελεί αδήριτη ανάγκη να μην χρονοτριβεί άλλο και να κινήσει άμεσα τα πάσης φύσεως μέσα προβολής που διαθέτει, ώστε να προστατέψει τον τουρισμό και οι μειωμένες κρατήσεις να επανέλθουν στον θετικό τους ρυθμό πριν να είναι πολύ αργά για την φετινή τουριστική περίοδο.