28/04/2011

Δελτίο Τύπου ΓΕΠΟΕΤ 28/4/2011

Έκκληση στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κύριο Παύλο Γερουλάνο να ξεκινήσει άμεσα το θερινό ωράριο στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας απευθύνει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, εκφράζοντας την αγωνία του συνόλου των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου για την καθυστέρηση που διαπιστώνεται και την αδυναμία έγκαιρου προγραμματισμού ενός τουριστικού προγράμματος με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους- μουσεία ή και την απώλεια σημαντικών επισκέψεων λόγω της ισχύος του χειμερινού ωραρίου.

Για την έναρξη του θερινού ωραρίου απαιτείται η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, διαδικασία η οποία γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί ή όχι, ενώ δεν έχει σταλεί καμία επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού για την ημερομηνία έναρξης του θερινού ωραρίου. Να σημειωθεί ότι το 2009 ήδη από τις 31/3 οι φορείς είχαν ενημερωθεί για την έναρξη του θερινού ωραρίου στις 10/4 του ίδιου έτους, ενώ πέρυσι λόγω της εθνικής συγκυρίας (υπογραφή μνημονίου κτλ) από τις 27/4 είχε εκδοθεί ενημέρωση για την αργοπορημένη έναρξη του θερινού ωραρίου στις 2/5/2010. Το συγκεκριμένο ζήτημα ετέθη και σε πρόσφατη συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού στην οποία συμμετείχε η ΓΕΠΟΕΤ, όπου και πάλι δεν εδόθη κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το έτος που διανύουμε, αυξάνοντας την ανησυχία των επαγγελματιών του κλάδου ότι με τους υπάρχοντες ρυθμούς και ο μήνας Μάιος κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα τρέξει με το χειμερινό ωράριο που σημαίνει ότι το ένα τρίτο του περιηγητικού τουρισμού έχει χαθεί, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την εικόνα της χώρας, την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Σε πρόσφατη επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά και του ΕΟΤ με ημερομηνία 8 Απριλίου 2011 η ΓΕΠΟΕΤ επισημαίνει ότι «Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών προγραμμάτων όπως γνωρίζετε ξεκινούν από τις 15 Μαρτίου και διαρκούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Η Ομοσπονδία μας με συνεχείς επιστολές της ύστερα από διαμαρτυρίες των Μελών – Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων σε όλη την Ελλάδα θέτει επανειλημμένως ως κύριο αίτημα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι να παραμένουν ανοικτοί για όλο αυτό το διάστημα μέχρι την δύση του ηλίου, μέτρο που εφαρμοζόταν παλαιότερα, ή τουλάχιστον μέχρι τις 19.00 όπως συμβαίνει σε ανταγωνίστριες χώρες.
Δυστυχώς οι χώροι αυτοί και τα μουσεία στην αρχή και στο τέλος της περιόδου (Μάρτιο, Απρίλιο, και Νοέμβριο) κλείνουν στις τρεις το μεσημέρι εις βάρος των οργανωμένων τουριστικών γκρουπ και των μεμονωμένων τουριστών, τους οποίους ήδη από τις 2.30 οι φύλακες καλούν να εγκαταλείψουν σταδιακά τον χώρο. ….Πιστέψαμε ότι με την συγχώνευση του Υπουργείου Τουρισμού με το Υπουργείο Πολιτισμού με εσάς καθ’ ύλη αρμόδιο θα λυνόταν το πρόβλημα, αφού ο πολιτικά υπεύθυνος και για τους δύο τομείς είναι το ίδιο πρόσωπο, αλλά αυτό εξακολουθεί να υφίσταται σε όλη του την έκταση.”
Και η επιστολή συνεχίζει «…Κύριε Υπουργέ σας τα έχουν αναλύσει αυτά οι αρμόδιοι; Όσες προσπάθειες και να κάνετε αν το ποιοτικό μέρος που είναι στο χέρι μας δεν το αναβαθμίσουμε (όπως η γειτονική Τουρκία) με ποιοτικά ικανοποιημένους επισκέπτες και εάν δεν αυξήσουμε τα κατά κεφαλήν έσοδα για την χώρα μας από τον κάθε τουρίστα, τότε δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τίποτα, διότι το τουριστικό μας προϊόν θα πάσχει. Κάθε ημέρα που περνάει με το υπάρχον καθεστώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται, οι τουρίστες φεύγουν δυσαρεστημένοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού βλέπουν το έργο τους να συρρικνώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον κλάδο να οδηγούνται στην ανεργία. Και όλα αυτά από την απίστευτη αδιαφορία για τον τουρισμό είτε αυτό έχει να κάνει με την διαφήμιση που δεν γίνεται πλέον, είτε με την πρόσληψη του απαιτούμενου εποχικού προσωπικού (φυλάκων), που μετράτε πόσα θα πληρώσετε για την πρόσληψή τους ένα μήνα νωρίτερα και δεν μετράτε τα δεκαπλάσια που θα χάσει η χώρα από όλα αυτά που αναφέρονται στην σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας της 8ης Απριλίου 2011.
Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε άμεσα στην διεύρυνση του ωραρίου των χώρων αυτών μέχρι το αργότερο δυνατό από τα μέσα Μαρτίου έως και τέλη Νοεμβρίου, διάστημα το οποίο ταυτίζεται με την περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης για την χώρα. Είναι ο μόνος τρόπος να μείνουν οι τουρίστες ικανοποιημένοι και τα κρατικά ταμεία να αυξήσουν τα έσοδά τους, αποκαθιστώντας παράλληλα την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Για ένα θέμα του τουρισμού που φαίνεται ασήμαντο για τους υπεύθυνους της πολιτείας αλλά που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον Ελληνικό τουρισμό, τον οποίο εμείς οι επαγγελματίες του χώρου γνωρίζουμε πολύ καλά και στον οποίο θα υπάρξουν πολύ καλά αποτελέσματα αν μας ακούσετε».