09/12/2011

Δελτίο Τύπου ΓΕΠΟΕΤ 9/12/2010

Θέμα: Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού συνέλθουσα την 8η Δεκεμβρίου 2010 εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας όπως προχωρήσει σε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Πραγματοποιήθηκε χθες η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού στα γραφεία της Ομοσπονδίας με τους εκπροσώπους των Ενώσεων τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων Μελών της.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εξαίρεση του κλάδου από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, η υποκλοπή του έργου των τουριστικών λεωφορείων με την ανοχή της πολιτείας και φυσικά η εξαίρεση από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% των τουριστικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων και των σκαφών αναψυχής άνευ πληρώματος, ο οποίος θα ισχύσει μόνο για τα καταλύματα.
Οι ομιλητές καυτηρίασαν την συνεχιζόμενη απαξίωση του κλάδου, η οποία δημιουργεί αίσθημα επαγγελματικού ρατσισμού με τον συνεχή αποκλεισμό τους από τα ευνοϊκά πακέτα μέτρων.
Το κράτος ύστερα από την πράξη του αυτή, να διαχωρίσει τον Ελληνικό τουρισμό εξαιρώντας από την μείωση του ΦΠΑ τα τουριστικά γραφεία, λεωφορεία και τις λοιπές τουριστικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντάς το μόνο στα τουριστικά καταλύματα εξόργισε όλον τον κλάδο.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί αγνόησαν όλες τις γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις τόσο της Ομοσπονδίας όσο και Σωματείων και Φορέων του κλάδου από όλη την Ελλάδα, στην δε προχθεσινή μας συνάντηση με Υφυπουργό της Κυβέρνησης μας παρέπεμψε στον Υπουργό Οικονομικών.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο όπως προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για την αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης και προκλητικής εξαίρεσης που έκανε η Κυβέρνηση.
Ο κλάδος έλαβε την απόφαση να προχωρήσει και σε νόμιμες κινητοποιήσεις οι οποίες δεν θα στραφούν ενάντια στον τουρισμό, αντιθέτως θα τον προστατέψουν από ένα μέτρο της κυβέρνησης που αντί να φέρει τουρίστες στην Ελλάδα κατ’ ουσίαν καθιστά ακριβότερο το ελληνικό προϊόν και θα στρέψει τους επισκέπτες στις ανταγωνίστριες χώρες. Ο κλάδος θα προχωρήσει σε οργανωμένες κινητοποιήσεις με την χρήση τουριστικών λεωφορείων ή και πεζή στο κέντρο της Αθήνας, στις περιφέρειες, στις κατά τόπους Νομαρχίες.
Οι αποφάσεις για την κινητοποίηση των τουριστικών λεωφορείων όλου του κλάδου θα ληφθούν μετά την συνάντηση που θα έχει το ΔΣ της ΓΕΠΟΕΤ με τον Υπουργό Οικονομικών, στην περίπτωση που ο Υπουργός απορρίψει τα αιτήματά της Ομοσπονδίας και δεν δώσει στα τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία και στις άλλες υπηρεσίες περιηγητικού και θαλάσσιου τουρισμού ίσες δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν οι ομιλητές στη χθεσινή γενική συνέλευση του κλάδου: «Είναι ανεξήγητο για εμάς, πώς είναι δυνατόν κυρίως στον περιηγητικό τουρισμό η Κυβέρνηση να περιμένει αύξηση τουριστών όταν το κίνητρο, που είναι η μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα, μετατρέπεται σε τεράστια αύξηση κατά 45% στα τουριστικά λεωφορεία (τον Μάρτιο από 9% σε 10%, τον Ιούλιο από 10% σε 11% και από 1/1/2011 από 11% σε 13%). Ταυτόχρονα έχοντας τον μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη στα τουριστικά γραφεία 23%, το κόστος αναγκαστικά μετακυλύεται στον τουρίστα καταναλωτή, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχουμε μείωση στις πωλήσεις των τουριστικών πακέτων, αλλά αντίθετα θα έχουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος του περιηγητικού τουρισμού, του πλέον προσοδοφόρου για τον τόπο.
Οι ομιλητές προσέθεσαν ότι νιώθουν εξοργισμένοι όταν τα κείμενα που έχουν δοθεί στον Τύπο από την Κυβέρνηση αναφέρουν ότι μόνο «τα φάρμακα και ο τουρισμός» και μέσα σε παρένθεση «διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ θα υπαχθούν στο νέο μειωμένο συντελεστή», για τα τουριστικά λεωφορεία τι θα ισχύσει? Αυτά έχουν αγνοηθεί τελείως, δεν αναφέρεται καν ότι μέσα σε 10 μήνες ο συντελεστής ΦΠΑ από 9% έγινε 13%, δηλαδή 45% αύξηση. Αλλά και αυτός ο εσωτερικός τουρισμός που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση για τον Έλληνα με το μικρό βαλάντιο πλήττεται, αφού στερούν τη δυνατότητα από τα μικρά βαλάντια να πάνε μία εκδρομή τον χρόνο στο εσωτερικό της χώρας με τουριστικά λεωφορεία.
Πώς οι αρμόδιοι μπορούν να δικαιολογήσουν μείωση του τουριστικού πακέτου όταν μειώνεται μόνο ο ΦΠΑ στα καταλύματα κατά 4.5% ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 5% και διατηρούν όλες τις άλλες υπηρεσίες τουριστικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων, θαλάσσιου και περιηγητικού τουρισμού στο 13% και 23%. Χρειάζεται πολλή φαιά ουσία για να αντιληφθούν ότι μόνο τουρίστες δεν θα προσελκύσει η εξοργιστική διάκριση της απόφασής τους?