09/11/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΠΟΕΤ – WTM 2012.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2012

Για ακόμη μία φορά η ΓΕΠΟΕΤ ήταν παρούσα στο ετήσιο ραντεβού της με τη διεθνή τουριστική αγορά στη Διεθνή Έκθεση WTM 2012 στο Λονδίνο 5-8/11/2012. Το περίπτερο της Ομοσπονδίας στο χώρο του ΕΟΤ – το οποίο παγίως παραχωρείται τιμής ένεκεν για το θεσμικό ρόλο της ΓΕΠΟΕΤ – αποτέλεσε σημείο συνάντησης Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών – μελών της Ομοσπονδίας με διεθνείς αλλά και Έλληνες συνεργάτες τους. Σημαντική ήταν η παρουσία των Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων – Μελών της ΓΕΠΟΕΤ Κέρκυρας, Ρόδου και Κρήτης, ενώ η Αθήνα εκπροσωπήθηκε από αρκετά μέλη του ΔΣ.

Το ελληνικό περίπτερο προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον, το κλίμα φέτος ήταν πολύ καλύτερο από πέρυσι και «ζεστό» από την πρώτη στιγμή, ενώ η τριήμερη παρουσία της Υπουργού Τουρισμού και της ηγεσίας του ΕΟΤ αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους συνεκθέτες καθώς αυτή δεν ήταν απλά διεκπεραιωτική και εθιμοτυπική όπως στο παρελθόν. Η συνέντευξη τύπου της Υπουργού προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης αποτέλεσε την αφορμή ώστε η Ελλάδα να παίξει πρώτο θέμα στο ενημερωτικό περιοδικό της έκθεσης και η αντιμετώπιση των ξένων δημοσιογράφων φέτος ήταν αισθητά βελτιωμένη. Η Έκθεση συνέπεσε με την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο πακέτο μέτρων και η ανταπόκριση από την Αθήνα «έπαιζε» τρίτο ή τέταρτο θέμα στα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα της Βρετανίας, όμως οι εικόνες που μεταδίδονταν ήταν ειρηνικής διαμαρτυρίας χωρίς έκτροπα και φωτιές.

Αναφορικά με τα τουριστικά μεγέθη κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο που σιγά σιγά ολοκληρώνεται κατεγράφη σημαντική, διψήφια άνοδος σε επίπεδο αφίξεων από την Βρετανική αγορά – κυμαίνεται γύρω στο 15% – και μικρότερη σε επίπεδο εσόδων, τα τελικά νούμερα θα είναι διαθέσιμα προς το τέλος του χρόνου.

Οι προβλέψεις για το 2013 είναι ευοίωνες και οι βρετανοί tour operator κάνουν λόγο για αύξηση 10-15% στις προκρατήσεις του 2013, γεγονός που έχει να συμβεί τέτοια περίοδο αρκετά χρόνια και είναι ενθαρρυντικό. Σε κάθε περίπτωση το ρόλο διαμορφωτή των κρατήσεων θα παίξουν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και κατά πόσο η επόμενη τουριστική περίοδος θα αρχίσει στην ώρα της και θα εξελιχθεί ομαλά, χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις ή άλλες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.