28/11/2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ PHILOXENIA & CITM ΣΑΓΚΑΗ 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΠΟΕΤ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Philoxenia 2012 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ China International Travel Mart (CITM) 2012 ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Μόλις χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια Διεθνής Έκθεση Philoxenia 2012 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εγχώριων αλλά και αλλοδαπών τουριστικών επιχειρήσεων, ξενοδοχείων, πρεσβειών και κρατικών φορέων. Η ΓΕΠΟΕΤ ήταν παρούσα με δικό της stand στο Περίπτερο 13 της Έκθεσης.

Η συμμετοχή των εκθετών αλλά και η επισκεψιμότητα υπήρξε μεγαλύτερη από πέρυσι, ήταν όμως χαμηλότερη από τα μεγέθη που καταγράφονταν προ κρίσης, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό. Οι περισσότεροι εκθέτες είχαν ως πρώτο θέμα συζήτησης την ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, τα δάνεια των τραπεζών και την ανάγκη ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ σε γενικές γραμμές αποτυπώθηκε ότι ο ελληνικός τουρισμός άντεξε και φέτος, έστω και με σοβαρές απώλειες στα έσοδα.

Τα αισιόδοξα για την χώρα μας μηνύματα προέρχονται από την Σκανδιναβία όπου καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον για την χώρα μας και άνοδος των κρατήσεων, μάλιστα εκπρόσωπος των Σκανδιναβικών Αερογραμμών μας ενημέρωσε για την έναρξη τακτικών πτήσεων από την αρχή της νέας σεζόν που θα συνδέουν τις πρωτεύουσες της Σουηδίας, Δανίας και Νορβηγίας απευθείας με τη Θεσ/κη και την Σαντορίνη. Το περίπτερο της Ομοσπονδίας επίσης επισκέφθηκε εκπρόσωπος των Κυπριακών Αερογραμμών ο οποίος ενημέρωσε για εντατικοποίηση των δρομολογίων σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές ενώ και μέλος του συνδέσμου των Ινδών tour operator δήλωσε σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στην Ινδία, αγορά η οποία δυστυχώς είναι προσβάσιμη κυρίως μέσω ανταπόκρισης από γείτονα χώρα. Τέλος οι Βραζιλιάνικες Αερογραμμές επιβεβαίωσαν ότι μέχρι στιγμής στον προγραμματισμό τους δεν εντάσσουν απευθείας πτήση με την Ελλάδα, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με πτήσεις μέσω Μιλάνου και από εκεί με την χρήση άλλης εταιρίας. Καθώς όμως προχωρούν σε συγχώνευση με μεγάλο αερομεταφορέα της Λατινικής Αμερικής, το νέο δρομολόγιο πτήσεων που θα προκύψει θα είναι εκτενέστερο και μπορεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά. Θα το γνωρίζουν και οι ίδιοι σε έξι περίπου μήνες.

Αναφορικά με την έκθεση China International Travel Mart (CITM) που πραγματοποιήθηκε στην Σαγκάη/Κίνα μεταξύ 15-19/11/12 η ΓΕΠΟΕΤ συμμετείχε σε κοινό περίπτερο με τον ΕΟΤ, ως εκ τούτου σε πολλές περιπτώσεις εκπροσώπησε συνολικά την Ελλάδα στους επισκέπτες. Παρόντες ήταν ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας από την Ελλάδα και 3 Κινέζοι εξειδικευμένοι στο ελληνικό προϊόν και η ΓΕΠΟΕΤ ήταν η μόνη Ομοσπονδία που παρείχε τις απαιτούμενες πληροφορίες για τις κλαδικές δραστηριότητές της στα Κινέζικα.

Η Ελλάδα κατάφερε να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια όλων των ημερών της έκθεσης και το περίπτερο εξυπηρετούσε καθημερινά πάνω από 200 επισκέπτες που υπέβαλλαν ερωτήσεις σχετικά με ταξίδια στην Ελλάδα. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και η εικόνα της Ελλάδας ως προορισμός είναι αυτή ενός ρομαντικού προορισμού που όλοι οι πελάτες ονειρεύονται να επισκεφθούν. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Έλληνας Πρόξενος στη Σαγκάη επισκέφθηκε την έκθεση και συνομίλησε με εκθέτες. Ο αριθμός των θεωρήσεων από τη Σαγκάη φέτος έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% (από 6.000 σε 10.000 θεωρήσεις βίζα) και αναμένεται ότι θα αυξάνεται κατά 50% σε ετήσια βάση, για όσο διάστημα η πρεσβεία έχει επαρκή υποστήριξη.

Γενικά το κλίμα στην έκθεση ήταν το ακριβώς αντίθετο αυτού που υπάρχει στην Ευρώπη: υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και μεγάλο ενδιαφέρον για επιχειρηματικότητα. Η αγορά μπορεί να είναι πολύ μικρή, ωστόσο αυξάνει σημαντικά κάθε χρόνο.