01/11/2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ — Διαχείρισης κίνησης- στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων πέριξ Ακροπόλεως

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Θέμα: Διαχείρισης κίνησης- στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων πέριξ Ακροπόλεως

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Επισκεφθήκαμε πρόσφατα τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κύριο Δένδια και στη συνέχεια μόλις χθες τον Ταξίαρχο κύριο Δημήτρη Παπαναγιώτου, Διευθυντή της Τροχαίας Αττικής και συζητήσαμε εκτενώς τα προβλήματα στάσης και στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας, ώστε τα αιτήματά μας να μπουν σε μια φάση προγραμματισμού για την επίλυσή τους.

Το πιο άμεσο προς επίλυση πρόβλημα είναι αυτό της πρόσβασης των τουριστικών λεωφορείων κατά την επίσκεψη της Ακρόπολης σε ώρες και μέρες αιχμής με εκατοντάδες τουρίστες- επιβάτες όχι μόνο του περιηγητικού τουρισμού που συγκεντρώνει η Αθήνα αλλά και αυτούς τους πολλούς της κρουαζιέρας που την επισκέπτονται και ο τρόπος που θα διακινείται ομαλώς αυτός ο τεράστιος όγκος επιβατών και οχημάτων.

Πριν την επίσκεψη στον Υπουργό το Προεδρείο της Ομοσπονδίας επισκέφθηκε το χώρο επιβίβασης και αποβίβασης στο «Διόνυσο» και στο άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη όπου έχουν οριστεί αυστηρά ως χώροι απο-επιβίβασης (δηλαδή στάση για 10-15 λεπτά) και ακόμα τις θέσεις προσωρινής παραμονής των τουριστικών λεωφορείων όσο διαρκεί η επίσκεψη της Ακρόπολης στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας (δηλαδή 1.5-2 ώρες και ο οδηγός να είναι παρών και να μην απομακρύνεται από το όχημα) και στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου της Δώρας Στράτου.

Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι η ορθή διακίνηση στους δύο χώρους του «Διονύσου» και της Μελίνας Μερκούρη που έχουν οριστεί αυστηρά και μόνο για από-επιβίβαση δεν τηρείται κατά 70%. Και αυτό διότι όταν ο οδηγός βρίσκει κενό τον χώρο τον καταλαμβάνει για όλο το διάστημα που διαρκεί η ξενάγηση στην Ακρόπολη, δηλαδή μιάμιση με δύο ώρες και δεν τον ελευθερώνει άμεσα ώστε να μεταβεί στο συγκεκριμένο σημείο παραμονής του – στη Δώρα Στράτου ή στη Βασιλίσσης Όλγας – και να επιστρέψει αργότερα (σε συνεννόηση με τη ξεναγό ή τον υπεύθυνο του γκρουπ) για να πάρει τους επιβάτες. Αποτέλεσμα είναι να γίνεται το αδιαχώρητο. Φυσικά προστίθενται και αρκετά ΙΧ που σταθμεύουν στο σημείο και κάποια τουριστικά λεωφορεία που έχουν έρθει από την περιφέρεια και παρκάρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την όλη διαδικασία.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό πρόβλημα που παρατηρήσαμε στην οδό Μουσών (περιφερειακός Φιλοπάππου) είναι όταν τα τουριστικά λεωφορεία πηγαίνουν να παρκάρουν στη Δώρα Στράτου ή όταν επιστρέφουν για να παραλάβουν τους πελάτες τους στο χώρο του «Διονύσου» και δεν χωρούν να περάσουν καθώς ο δρόμος αν και στενός είναι διπλής κατεύθυνσης με πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και αυτό ταλαιπωρεί τους οδηγούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές το πούλμαν να καθυστερεί να έρθει στο χώρο ώστε να παραλάβει τους επιβάτες του, με όλα τα δυσφημιστικά επακόλουθα.

Εάν δεν βρούμε λύση – που υπάρχει – τότε θα μας επιβάλλουν ως χώρο στάθμευσης μετά την αποβίβαση τουριστών όχι το θέατρο της Δώρας Στράτου και το σημείο στη Βασ Όλγας όπως σήμερα αλλά το Φαληρικό Δέλτα για να βγάλουν το πρόβλημα από πάνω τους και όλοι αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό: μεγάλη απόσταση, περισσότερα χιλιόμετρα, αυξημένο κόστος πετρελαίου και προπαντός μεγάλη καθυστέρηση με την κίνηση στη Λεωφ Συγγρού. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και αυτός είναι και ο σκοπός μας. Η Ομοσπονδία έχει υποβάλλει τις προτάσεις της: οριστική λύση τώρα με τη μονοδρόμηση του περιφερειακού του Φιλοπάππου – της Μουσών που αποτελεί το κλειδί του προβλήματος και των δυο μικρών στενών (ΜΙΝΙΑΚ και ΜΙΡΤΣΙΕΦΣΚΙ)- ώστε να στρίβει εύκολα το τουριστικό λεωφορείο ερχόμενο από τη Γενναίου Κολοκοτρώνη. Μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αιτούμενες αλλαγές χρειάζεται η συνεργασία όλων μας και προπαντός η τήρηση του συγκεκριμένου πλάνου ώστε να μην βολεύεται ο ένας και να ταλαιπωρείται ο άλλος, μπλοκάροντας το σημείο.

Η Τροχαία μας ανακοίνωσε ότι θα αστυνομεύει σε μόνιμη βάση τα σημεία από-επιβίβασης στο «Διόνυσο» και το άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη, επιτρέποντας την από-επιβίβαση επιβατών σε αυτά τα σημεία για 10-15 λεπτά και δεν θα επιτρέπει την περαιτέρω παραμονή των τουριστικών λεωφορείων προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις και για την απομάκρυνση των σταθμευμένων ΙΧ από τη Βασιλίσσης Όλγας. Ακόμα, η Τροχαία θα στείλει επιστολή στους συναρμόδιους για το θέμα Δήμο Αθηναίων και Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φυσικά με την παρουσία της Ομοσπονδίας, ώστε να επιβεβαιώσουμε την οριστική λύση.

Θεωρούμε ότι θα βοηθούσε, τώρα τουλάχιστον, αν η κάθε εταιρεία έδινε εντολή στους οδηγούς της να σέβονται την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ώστε ο χώρος στο «Διόνυσο», στο άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη και στη Βασ. Όλγας να αποσυμφορηθεί και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση όλων, στη Δώρα Στράτου υπάρχει αρκετός χώρος. Κλείνοντας, να επισημάνουμε στους αγαπητούς συναδέλφους που δεν μπόρεσαν για δικούς τους λόγους να παρευρίσκονται στα ΔΣ και στις συναντήσεις τις Ομοσπονδίας με τους Υπουργούς και την Τροχαία πως για την επίτευξη αυτών των αναγκαίων στόχων απαιτείται η συμβολή όλων. Δυστυχώς τίποτα δεν υλοποιείται από μόνο του, η Ομοσπονδία αποτελεί το μοναδικό όργανο που ενεργεί για λογαριασμό όλων και πάντα με επιμονή και υπομονή επιτυγχάνει τους στόχους της.