25/10/2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ — Συνάντηση ΓΕΠΟΕΤ με Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Επισκεφθήκαμε χθες τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κύριο Δένδια ύστερα από αίτημά μας σχετικά με τα προβλήματα που μας απασχολούν όπως ο μεγάλος αριθμός παράνομων τουριστικών λεωφορείων και το ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα που ελπίζουμε ότι θα το επιλύσει τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Συζητήσαμε επίσης τα προβλήματα στάσης και στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας και τους ανεπαρκείς συνοριακούς έλεγχους και τις τεράστιες καθυστερήσεις στον σταθμό του Προμαχώνα κυρίως αλλά και των άλλων συνοριακών σταθμών.

Το πιο άμεσο προς επίλυση πρόβλημα είναι αυτό της πρόσβασης των τουριστικών λεωφορείων κατά την επίσκεψη της Ακρόπολης σε ώρες και μέρες αιχμής με εκατοντάδες τουρίστες- επιβάτες όχι μόνο του περιηγητικού τουρισμού που συγκεντρώνει η Αθήνα αλλά και αυτούς τους πολλούς της κρουαζιέρας που την επισκέπτονται και ο τρόπος που θα διακινείται ομαλώς αυτός ο τεράστιος όγκος επιβατών και οχημάτων.

Πριν την επίσκεψη στον Υπουργό μαζί με τον Γενικό Γραμματέα επισκεφθήκαμε το χώρο επιβίβασης και αποβίβασης στο «Διόνυσο» και στο άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη όπου έχουν οριστεί αυστηρά ως χώροι απο-επιβίβασης (δηλαδή στάση για 10-15 λεπτά) και ακόμα τις θέσεις προσωρινής παραμονής των τουριστικών λεωφορείων όσο διαρκεί η επίσκεψη της Ακρόπολης στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας (δηλαδή 1.5-2 ώρες και ο οδηγός να είναι παρών και να μην απομακρύνεται από το όχημα) και τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου της Δώρα Στράτου. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι η ορθή διακίνηση στους δύο χώρους του «Διονύσου» και της Μελίνας Μερκούρη που έχουν οριστεί αυστηρά και μόνο για από-επιβίβαση δεν τηρείται κατά 70%. Και αυτό διότι όταν ο οδηγός βρίσκει κενό τον χώρο τον καταλαμβάνει για όλο το διάστημα που διαρκεί η ξενάγηση στην Ακρόπολη, δηλαδή μιάμιση με δύο ώρες και δεν τον ελευθερώνει άμεσα ώστε να μεταβεί στο συγκεκριμένο σημείο παραμονής του – στη Δώρα Στράτου ή στη Βασιλίσσης Όλγας – και να επιστρέψει αργότερα (σε συνεννόηση με τη ξεναγό ή τον υπεύθυνο του γκρουπ) για να πάρει τους επιβάτες. Αποτέλεσμα είναι να γίνεται το αδιαχώρητο. Φυσικά προστίθενται και αρκετά ΙΧ που σταθμεύουν στο σημείο και κάποια τουριστικά λεωφορεία που έχουν έρθει από την επαρχία και παρκάρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την όλη διαδικασία.

 

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό πρόβλημα που παρατηρήσαμε στην οδό Μουσών (περιφερειακός Φιλοπάππου) είναι όταν τα τουριστικά λεωφορεία πηγαίνουν να παρκάρουν στη Δώρα Στράτου ή όταν επιστρέφουν για να παραλάβουν τους πελάτες τους στο χώρο του «Διονύσου» και δεν χωρούν να περάσουν καθώς ο δρόμος αν και στενός είναι διπλής κατεύθυνσης με πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και αυτό ταλαιπωρεί τους οδηγούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές το πούλμαν να καθυστερεί να έρθει στο χώρο ώστε να παραλάβει τους επιβάτες του, με όλα τα δυσφημιστικά επακόλουθα.

Σε κάθε περίπτωση η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη και αυτό το τονίσαμε στον Υπουργό. Παράλληλα ετοιμάσαμε τα σχέδια ώστε να μονοδρομηθούν η Μουσών που αποτελεί το κλειδί του προβλήματος και δύο μικρά δρομάκια για να στρίβει εύκολα το τουριστικό λεωφορείο ερχόμενο από την Γενναίου Κολοκοτρώνη. Εδώ χρειάζεται η συνεργασία όλων μας και προπαντός η τήρηση του συγκεκριμένου πλάνου ώστε να μην βολεύεται ο ένας και να ταλαιπωρείται ο άλλος, μπλοκάροντας το σημείο ή γυρίζοντας με το πούλμαν γύρω γύρω στην Αθήνα ώσπου να βρει να παρκάρει.

Τη λύση αναφορικά με την τήρηση των χρονικών ορίων από-επιβίβασης τη βρήκαμε με τη μονοδρόμηση και την αστυνόμευση, θα στείλουμε σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, στον ΕΟΤ και στην Περιφέρεια για τα περαιτέρω. Και εφόσον γίνουν όλα αυτά ευελπιστούμε σύντομα να σας ενημερώσουμε εκ νέου για το τι μέλλει γενέσθαι.

Προς το παρόν όμως θεωρούμε ότι θα βοηθούσε, τώρα τουλάχιστον, αν η κάθε εταιρία έδινε εντολή στους οδηγούς της να σέβονται την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ώστε ο χώρος στο «Διόνυσο», στο άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη και στη Βασ. Όλγας να αποσυμφορηθεί και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση όλων.