31/07/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΠΟΕΤ ΜΕ Δ/ΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΤΕΑΝ.

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) κύριο Γιώργο Γεροντούκο πραγματοποίησε η ΓΕΠΟΕΤ με αντικείμενο τη χρηματοδότηση τόσο των επιχειρήσεων – μελών της που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών λεωφορείων, των σκαφών αναψυχής άνευ πληρώματος και ναυτικών πρακτόρων όσο και ευρύτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 30 Ιουλίου τ.ε. στην έδρα του Ταμείου και την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της κύριος Μάριος Τριβυζάς και ο Διευθυντής της κύριος Σπύρος Καπιτσίνας.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο παλαιότερα επιτυχημένα προγράμματα του Ταμείου – το οποίο αποτελεί συνέχεια του ΤΕΜΠΜΕ – που έδωσαν πραγματική χείρα βοηθείας στις εγχώριες επιχειρήσεις, όσο και υφιστάμενα προγράμματα τα οποία προσφέρουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεις, σε συνεργασία με τις εγχώριες τράπεζες.

Αναφορικά με τα παλαιότερα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ -τα οποία έχουν λάβει πολλά μέλη μας και αρκετά από αυτά δυσκολεύονται να τηρήσουν τους όρους αποπληρωμής τους -ενημερωθήκαμε ότι όσα από τα δάνεια ανήκουν στην Α’ και Β’ φάση έχουν πάρει μία πρώτη παράταση αποπληρωμής μέχρι το Μάιο του 2014 και καταβάλλονται προσπάθειες για περαιτέρω παράτασή τους, καίτοι η ΕΕ είναι ιδιαίτερα αυστηρή στον τρόπο χρήσης των κοινοτικών πόρων που έχουν διατεθεί στο Ταμείο.

Η φιλοσοφία της ΕΕ είναι ότι το Ταμείο δεν μπορεί να χρηματοδοτεί την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των επιχειρήσεων ή την παράταση παλιότερων υποχρεώσεων και οι πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά σε νέες αναπτυξιακές δράσεις των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου το μήνυμα που μας μεταφέρθηκε από πλευράς Ταμείου είναι να κινητοποιηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να προχωρήσουν σε ρύθμιση των υφιστάμενων δανείων τους στις τράπεζες και των υποχρεώσεών τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να καταστούν ενήμεροι το συντομότερο, προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων που παρέχει το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, εφαρμογή στον κλάδο των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών λεωφορείων και των σκαφών αναψυχής άνευ πληρώματος βρίσκουν τα ακόλουθα προγράμματα:
Α) «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»: Διατίθενται 550 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης και χρηματοδότηση επενδύσεων, με χαμηλότοκα δάνεια, μέσω του Ταμείου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης αλλά και επενδύσεις από 10.000 έως 800.000 Ευρώ.

Πρόκειται για δύο κατηγορίες δανείων. Η πρώτη είναι τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης και η δεύτερη τα δάνεια για επενδυτικά σχέδια που είτε εντάχθηκαν είτε όχι σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης ή τον επενδυτικό νόμο. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετάσχουν είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες, φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες αλλά και όσες έχουν λάβει εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και δεν εμφανίζουν καθυστέρηση. Μπορούν να αιτηθούν χρηματοδότησης από τις τράπεζες επιχειρήσεις από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Το επιτόκιο των δανείων κυμαίνεται γύρω στο 4,5% καθώς το μισό χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους του ΕΤΕΑΝ. Τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης που δίνουν οι τράπεζες είναι από 10.000 έως 300.000 Ευρώ, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα ξεπερνά τους 48 μήνες.

Τα επενδυτικά δάνεια διαμορφώνονται από 10.000 έως 800.000 Ευρώ με διάρκεια πέντε έως 12 χρόνια και δυνατότητα περιόδου χάριτος από έξι μήνες έως δύο χρόνια, ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης.

Β) Διατίθενται 80 εκατ. ευρώ, με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για την ενίσχυση νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή δανείων ύψους από 10.000 έως 30.000 Ευρώ για κεφάλαια κίνησης και τη χρηματοδότηση επενδύσεων, με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8%. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.

Τα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% τουλάχιστον θα το εισφέρει η επιχείρηση πριν την εκταμίευση. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών από τους κλάδους: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, λιανεμπόριο τροφίμων, τουριστικών ειδών, έργων τέχνης, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ.λπ. Σημειώνεται ότι για δάνεια κεφαλαίου κίνησης η έδρα της επιχείρησης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε νησί ενώ για τα επενδυτικά δάνεια οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα αλλά η επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νησί.

Γ) Διατίθενται 45 εκατ. Ευρώ σε εγγυήσεις για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) www.etean.gr και στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε.