29/01/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ_e – ΠΑΡΑΒΟΛΟ.

Άνοιξε η εφαρμογή «e-παράβολο»
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται και να εξοφλούν παράβολα που χρειάζονται χωρίς να πρέπει να καταφεύγουν στο ταμείο της εφορίας.

Tο Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού παραβόλου από τη Δευτέρα 27/1/2014, μετά την επιτυχή πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής με παράβολα του Υπουργείου «Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». Μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται και να εξοφλούν παράβολα που χρειάζονται χωρίς να πρέπει να καταφεύγουν στο ταμείο της εφορίας.

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/eparavolo.html
Τα παράβολα έχουν ηλεκτρονική μορφή και σε αυτή τη φάση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται όσα σχετίζονται με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού, Εξωτερικών, Εργασίας, Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων αλλά και φορέων όπως ο ΕΟΤ, το ΑΣΕΠ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Σωμάτων Ασφαλείας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταχθούν στην εφαρμογή παράβολα και άλλοι φορείς του Δημοσίου, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία (π.χ. για έκδοση διαβατηρίου, αστυνομικής ταυτότητας) και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πώς λειτουργεί το σύστημα;
Με το νέο καθεστώς ο φορολογούμενος συνδέεται με την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και επιλέγει την εφαρμογή «e- παράβολο». Στη συνέχεια γίνεται η επιλογή του φορέα που ζητά το παράβολο και αυτόματα εμφανίζεται το κόστος του. Ο φορολογούμενος συμπληρώνει τα στοιχεία του, πατά το κουμπί «υποβολή» και λαμβάνει μήνυμα στο e mail του με μήνυμα τον κωδικό εξόφλησης και τον κωδικό του e-παραβόλου.

Με αυτόν τον κωδικό, το παράβολο εξοφλείται στις τράπεζες και μέσω των εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων, όπως τα ΑΤΜ και το web banking ή στα ΕΛΤΑ και σε δύο εργάσιμες ημέρες το σύστημα ΔΙΑΣ που συγκεντρώνει όλες τις πληρωμές, ενημερώνει το σύστημα taxis ότι έγινε η πληρωμή.

Τότε ο κωδικός που έχει λάβει στο e-mail του ο φορολογούμενος ενεργοποιείται και στην υπηρεσία που απαιτεί την κατάθεση του παραβόλου, δεν δίνεται πια χαρτάκι αλλά αυτός ο κωδικός. Η υπηρεσία που απαιτεί το παράβολο, ελέγχει την εγκυρότητα του κωδικού από το σύστημα taxis ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται και μέσω πιστωτικής κάρτας.