02/06/2020

Επιστολή ΓΕΠΟΕΤ για διορθώσεις διατάξεων νόμου 4690/2020.

 

 

 

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2020

Α.Π: 3730

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

 

Προς:     κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

               κ. Ιωάννη Βρούτση Υπουργό Εργασίας

               κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

 Θέμα: Επείγουσες διορθώσεις επί των διατάξεων του Ν.4690/2020.

 

Κύριοι Υπουργοί,

Στον πρόσφατο Νόμο 4690/2020 (ΦΕΚ 104Α) περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης των  τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων τα οποία σε αρκετό βαθμό ανταποκρίνονται στα αιτήματα που σας είχαμε υποβάλλει ως Ομοσπονδία και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτιμούμε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα κάποιες διορθώσεις επί συγκεκριμένων διατάξεων προκειμένου αυτές να καταστούν αποτελεσματικές και εξυπηρετήσουν πραγματικά τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν. Συγκεκριμένα:

 

Α) Άρθρο 31 – Μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ζητούμε να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου των τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων στις προβλέψεις της παραγράφου 5 του άρθρου 31 του Ν. 4690/2020 έως και τις 31.12.2020, ώστε ο εργοδότης να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μόνο για το τμήμα της μισθοδοσίας που καταβάλλει -50%- και όχι για το σύνολο της μισθοδοσίας. Αν η διάταξη παραμείνει ως έχει θα έχει εξαιρετικά περιορισμένη ανταπόκριση και θα επιφέρει μηδαμινά αποτελέσματα στην απασχόληση του κλάδου.

 

Β) Άρθρο 32 – Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

Η διάταξη στην παράγραφο 2 αναφέρεται στις επιχειρήσεις που επαναπροσέλαβαν εργαζόμενους – οδηγούς τουριστικών λεωφορείων που απασχολήθηκαν το έτος 2019, δεν κάνει καμία όμως αναφορά σε όσες επιχειρήσεις επαναπροσλάβουν μετά τη δημοσίευση του νόμου. Αυτό διότι όλο αυτό το διάστημα μεταφορικό έργο δεν υπήρχε και αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, οπότε κανείς δεν προσλάμβανε. Αυτό  άλλωστε ξεκάθαρα αναγνωρίζεται στην αιτιολογική έκθεση του ίδιου άρθρου του Ν.4690/20. Άρα πρέπει να διορθωθεί άμεσα ώστε να περιλαμβάνει και όλες τις νέες προσλήψεις οδηγών με υποχρέωση επαναπρόσληψης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα και για αυτούς να τεθούν σε αναστολή εργασίας.

 

Επίσης, να ξεκαθαριστεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αναστολή που καταβάλλονται από το κράτος υπολογίζονται κανονικά ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

 

Γ) Άρθρο 38 – Παράταση της αναστολής προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου

Ζητούμε να συμπεριληφθεί ο ΚΑΔ 4939 -Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α. των τουριστικών λεωφορείων και όχι μόνο των τουριστικών γραφείων στη διάταξη που προβλέπει την αναστολή για 60 ακόμη ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων συγκεκριμένων ΚΑΔ, που είχαν ήδη παραταθεί για 75 ημέρες. Εκτιμούμε ότι δεν συμπεριλήφθηκε εκ παραδρομής είναι όμως κρίσιμο για την λειτουργία του κλάδου. Επίσης ζητούμε να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή και τα αξιόγραφα τα οποία έχουν ημερομηνία έκδοσης ή ημερομηνία πληρωμής από 1/6 έως 31/7/2020.

 

Δ) Άρθρο 15 – Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας, μισθώσεων εξαρτημένων μελών – φοιτητών και μισθώσεων ναυτικών τουριστικού κλάδου

Ζητούμε να περιληφθεί οπωσδήποτε ο ΚΑΔ των τουριστικών γραφείων και των τουριστικών λεωφορείων στην επέκταση της μείωσης του μισθώματος των επαγγελματικών  μισθώσεων κατά 40% έως και τον Αύγουστο 2020 στην ΥΑ που θα ακολουθήσει, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να πλήττεται βαρύτατα.

 

Κύριοι Υπουργοί, τελούμε εν αναμονή των άμεσων σχετικών ενεργειών σας.

 

 Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 Άρης Μαρίνης                                                                      Γεώργιος Τσοπανάς