21/04/2020

Επιστολή για ανανέωση εγγυητικών επιστολών τουριστικών γραφείων.

Αθήνα,  21 Απριλίου 2020//ΑΠ: 3709

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Προς:     κυρία Πετρούλα Αυγερινίδου, Διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Παρακαταθηκών, Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων

Κοιν:      Τμήμα Συντονισμού ΠΥΤ ΕΟΤ

 

Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή ως ο δευτεροβάθμιος φορέας εκπροσώπησης των τουριστικών γραφείων της χώρας ζητούμε την διευκόλυνση των τουριστικών γραφείων με την αλλαγή της διαδικασίας ανανέωσης της εγγυητικής τους επιστολής προς τον ΕΟΤ που διατηρούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

 Συγκεκριμένα τα μέλη μας που διατηρούν εγγυητική επιστολή στο Ταμείο έχουν κατατεθειμένο εξ’ ολοκλήρου το ποσό της εγγύησης σε λογαριασμό τους. Όμως κατά την διαδικασία ανανέωσης της εγγυητικής τους καλούνται να καταθέσουν εκ νέου το ποσό της εγγυητικής επιστολής προκειμένου να εκδοθεί νέα εγγυητική και πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να ακυρωθεί η «παλιά» εγγυητική και να πάρουν πίσω το αρχικά καταβληθέν ποσό. Στην πραγματικότητα δηλαδή δεσμεύουν για ένα διάστημα το διπλάσιο ποσό της εγγυητικής επιστολής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κατ’ εξαίρεση λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στον τουρισμό εν μέσω κορωναϊού, την κατάρρευση του κύκλου εργασιών και την έλλειψη οποιασδήποτε ρευστότητας ζητούμε την τροποποίηση της διαδικασίας, ώστε να ανανεώνεται η εγγυητική επιστολή προς τον ΕΟΤ με μία απλή βεβαίωση ότι τα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα στον λογαριασμό στο Ταμείο, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία ακύρωσης της παλιάς εγγυητικής και χορήγησης νέας. Άλλωστε αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται και από όλα τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

 

Τελούμε εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας και παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά την Ομοσπονδία.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γενικός Γραμματέας

 Άρης Μαρίνης                                                                      Γεώργιος Τσοπανάς