02/04/2020

Επιστολή για Αποπληρωμή των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών των Περιφερειών από/προς τα σχολεία τους με τουριστικά λεωφορεία.

Αθήνα, 2 Απριλίου 2020 // Α.Π: 3703

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς: κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Εσωτερικών
Κοιν: Ένωση Περιφερειών Ελλάδας & Περιφερειάρχες της χώρας

Κύριε Υπουργέ,

Η ΓΕΠΟΕΤ αποτελεί τον δευτεροβάθμιο φορέα εκπροσώπησης των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων της χώρας με Ενώσεις μέλη σε όλη την Ελλάδα.

Σε συνέχεια της απόφασης της Κυβέρνησης για την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την αποπληρωμή των συμβάσεων των αναδόχων- μεταφορέων για το διάστημα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή.
Είναι πρόδηλο ότι οι εμπλεκόμενες στη μεταφορά τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, καθώς ανατρέπεται εξ’ ολοκλήρου ο οικονομικός τους προγραμματισμός και αδυνατούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους χωρίς αποζημίωση από τς οικείες τους Περιφέρειες λόγω των ανελαστικών δαπανών που πρέπει να καλύψουν.

Πρόκειται για ενοίκια γραφείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια τουριστικών λεωφορείων, δανειακές υποχρεώσεις και μισθώσεις leasing στις οποίες είχαν προχωρήσει οι μεταφορείς προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο της μεταφοράς μαθητών, το οποίο έχει διακοπεί με άγνωστο ορίζοντα επαναφοράς.

Ως ΓΕΠΟΕΤ ζητούμε την αποζημίωση των μεταφορέων στο 70% του ποσού των συμβάσεων, καθώς αναγνωρίζουμε ότι το υπόλοιπο 30% αφορά το κόστος καυσίμων το οποίο δεν καταβλήθηκε λόγω μη εκτέλεσης των μαθητικών δρομολογίων και τις δαπάνες μισθοδοσίας και τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγών και συνοδών που εν μέρει καλύπτονται από τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ορισμένο διάστημα.

Κύριε Υπουργέ, τα ποσά των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της κάθε Περιφέρειας και είναι διαθέσιμα. Οι μεταφορείς των μαθητών βασίζουν σε αυτά την επιβίωσή τους. Τυχόν μη πληρωμή τους στο 70% της αξίας των συμβάσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του κλάδου. Παράλληλα, ζητούμε επιτακτικά την άμεση εξόφληση έως και τις 15 Απριλίου όλων των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από τους μεταφορείς για τα εκτελεσθέντα δρομολόγια μαθητών όλο το προηγούμενο διάστημα έως και τον Φεβρουάριο του 2020 καθώς ενδεχομένως σε κάποιες Περιφέρειες να υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια αρκετών μηνών, προκειμένου να διοχετευθεί ρευστότητα στον κλάδο των τουριστικών γραφείων &
τουριστικών λεωφορείων.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την εξόφληση των τιμολογίων αυτών είναι η κατ’ εξαίρεση άρση της υποχρέωσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας των μεταφορέων για όσο διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση. Αυτό διότι η αδυναμία των μεταφορέων υπό τις τρέχουσες συνθήκες να καλύψουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις εμπρόθεσμα σε συνδυασμό με τις συνεχείς κυβερνητικές ανακοινώσεις περί παράτασης υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κλπ και την υπολειτουργία των δημοσίων υπηρεσίων καθιστούν πραγματικά αδύνατη την έκδοση ενημερότητας.

Κύριε Υπουργέ, τελούμε εν αναμονή των σχετικών ενεργειών σας σε συνεργασία με τους επικεφαλείς των Περιφερειών της χώρας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας
Αριστείδης Μαρίνης             Γιώργος Τσοπανάς