05/03/2020

επιστολή για ενίσχυση τουριστικών επχ/σεων λόγω κορωνοϊου

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2020 // Α.Π: 3693

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς: κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών
Κοιν: κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

Κύριε Υπουργέ,
Ως ο δευτεροβάθμιος φορέας πανελλήνιας εκπροσώπησης των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την τόνωση της ρευστότητας των τουριστικών γραφείων της χώρας, τα οποία πλήττονται από μαζικές ακυρώσεις των οργανωμένων εκδρομών σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ύστερα και από τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό ακριβώς λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί επίσης οι μαθητικές εκδρομές έχουν ανασταλεί σε ποσοστό άνω το 80%.
Όσον αφορά τις λοιπές οργανωμένες εκδρομές οδικές και αεροπορικές εσωτερικού και εξωτερικού έχουν υποστεί καθίζηση άνω το 70% λόγω του κορονοϊού. Αντίστοιχα λόγω των αναταραχών στα βόρεια σύνορά μας με την Τουρκία οι δημοφιλείς εκδρομές αυτής της περιόδου και του Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη και σε λοιπούς προορισμούς στην γείτονα χώρα έχουν ακυρωθεί σε ποσοστό 100%.

Γίνεται αντιληπτό ότι όλες αυτές οι ακυρώσεις συνοδεύονται από επιστροφή προκαταβολών που είχαν δοθεί στα τουριστικά γραφεία, με αποτέλεσμα εκτός της τεράστιας απώλειας τζίρου τα τουριστικά γραφεία να στερούνται και ρευστότητας για την επιστροφή των χρημάτων αυτών στους πελάτες τους.

Κύριε Υπουργέ, ζητούμε την ενεργοποίηση προγράμματος άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων που θα περιλαμβάνει:
Α) αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων Μαρτίου και μετακύλισή τους τρεις μήνες μετά,
Β) αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου και ιδίως της καταβολής ΦΠΑ καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρηματικά αποθέματα και μετακύλισή τους τρεις μήνες μετά,
Γ) Μετακύλιση των δανειακών υποχρεώσεων των τουριστικών γραφείων στις συστημικές τράπεζες τρεις μήνες μετά χωρίς επιβάρυνση τόκων,
Δ) παροχή άτοκης χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Κύριε Υπουργέ, καθώς τα τρέχοντα δεδομένα και η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα συνηγορούν στο ότι θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση τουλάχιστον των επόμενων τριών μηνών και του Πάσχα, είναι αδύνατο για τα τουριστικά γραφεία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στο τρίμηνο αυτό.

Τελούμε εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας ώστε να προληφθεί η κατάρρευση του κλάδου και τα πρώτα «κανόνια» μελών μας, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και πελάτες μας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας

Άρης Μαρίνης           Γιώργος Τσοπανάς