24/03/2020

Επιστολή για Επείγοντα μέτρα για τους εποχικά εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

Αθήνα,  24 Μαρτίου 2020 // Α.Π: 3699

 ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:     κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

κ. Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της ένταξης των δραστηριοτήτων των τουριστικών γραφείων και των χερσαίων επιβατικών μεταφορών- τουριστικών λεωφορείων στους κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα πρόληψης του κορωναϊού και χρήζουν άμεσης στήριξης, ιδιαίτερη πρόβλεψη πρέπει να γίνει και για τους εποχικά εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

 Πρόκειται για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων και για τους υπαλλήλους  οι οποίοι απασχολούνται εποχικά στα τουριστικά γραφεία και κατά τους χειμερινούς μήνες απολύονται, λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και επαναπροσλαμβάνονται με την έναρξη της σεζόν.

 Το πρόσφατο μέτρο για την παράταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους το δικαιούνται έως την 31/3/20 κατά δύο μήνες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκεί, καθώς εκτιμάται ότι η επαναπρόσληψή τους -αν και όποτε αυτή γίνει- θα καθυστερήσει πέραν των δύο μηνών.

 Κύριοι Υπουργοί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα τουριστικά λεωφορεία  που θα χρησιμοποιηθούν κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο θα είναι μειωμένα, άρα και αντίστοιχα οι οδηγοί που θα εργαστούν θα είναι λιγότεροι όπως και οι υπάλληλοι τουριστικών γραφείων. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για αυτούς που δεν θα εργαστούν καθόλου αλλά και για αυτούς που θα εργαστούν λιγότερο από 7 μήνες ώστε να τους δοθεί το επίδομα των 800€, τουλάχιστον για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Αντίστοιχα θα πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων για την υπαγωγή των εποχικά αυτών εργαζόμενων στο ταμείο ανεργίας την επόμενη χρονιά.

 Ως ο δευτεροβάθμιος φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων τόσο συνεχούς όσο και εποχικής λειτουργίας στον κλάδο των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων εκτιμούμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης και να αμβλυθούν οι επιπτώσεις της. Μαζί εργοδότες και εργαζόμενοι είμαστε σε θέση να θέσουμε εκ νέου τη βάση για την επανεκκίνηση του τουρισμού της χώρας μας.

 

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

   Άρης Μαρίνης                                                                      Γεώργιος Τσοπανάς