11/03/2020

Επιστολή για Επείγοντα μέτρα οικονομικής στήριξης των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων.

Αθήνα,  11 Μαρτίου 2020 // Α.Π: 3696

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:  κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

Κύριοι Υπουργοί,
Από την πρώτη στιγμή εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα μας το πλήγμα στην δραστηριότητα των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων είναι συντριπτικό.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στον κλάδο έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει. Οι σχολικές εκδρομές έχουν επ’ αόριστο ανασταλεί με κρατική εντολή, οι οργανωμένες εκδρομές έχουν εξ’ ολοκλήρου ακυρωθεί, οι μεταφορές μαθητών από και προς τα σχολεία τους έχουν επίσης ανασταλεί ύστερα από την χθεσινή εντολή για κλείσιμο των σχολείων όλης της χώρας, οι παραδοσιακές εκδρομές της περιόδου στις γειτονικές χώρες Τουρκία και Ιταλία έχουν μηδενιστεί, οι επίγειες εκδρομές/μεταφορές των κρουαζιεροπλοίων έχουν επίσης περιοριστεί στο ελάχιστο και η μεταφορά συνέδρων έχει διακοπή λόγω της απαγόρευσης των συνεδρίων.

Κύριοι Υπουργοί, δεν πρόκειται για μία εκ των δραστηριοτήτων των μελών μας αλλά για την κατάρρευση του συνόλου του κύκλου εργασιών τους ταυτόχρονα. Δεν πλήττεται μία μόνο περιφέρεια από τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά το σύνολο του κλάδου σε όλη την χώρα. Όσον αφορά δε τυχόν ρευστότητα αυτή έχει εξανεμιστεί με την επιστροφή των προκαταβολών που είχαν δοθεί στους πελάτες μας.

Κύριοι Υπουργοί, η παρέμβασή σας πρέπει να είναι άμεση και στοχευμένη προκειμένου να μην διακόψουν πλήρως την λειτουργία τους τα τουριστικά γραφεία και βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι κυριολεκτικά στο δρόμο.

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την επιβίωση των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων της χώρας, μέσω των ακόλουθων ενεργειών:
Α) αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του επόμενου τριμήνου και κάλυψη του μισθολογικού κόστους προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας,

Β) αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, της καταβολής ΦΠΑ και των υφιστάμενων ρυθμίσεων χωρίς αυτές να χαθούν και παράτασή τους κατά τουλάχιστον τρεις μήνες καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρηματικά αποθέματα,

Γ) μετακύλιση των δανειακών υποχρεώσεων των τουριστικών γραφείων στις συστημικές τράπεζες κατά τρεις μήνες χωρίς επιβάρυνση τόκων,

Δ) παροχή άτοκης χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης,

Ε) Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού των τουριστικών γραφείων –οδηγών τουριστικών λεωφορείων, συνοδών, κλπ- που είναι εποχικής απασχόλησης,

ΣΤ) Μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις του κλάδου,

Η) Επιτάχυνση της ρύθμισης των δανείων των επιχειρήσεων μελών μας με ευνοϊκότερους όρους και διαγραφή όλων των τόκων.

Κύριοι Υπουργοί, η αναφορά μας στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων μελών μας για το επόμενο τρίμηνο είναι απλώς ενδεικτική, καθώς δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια και την ένταση τυχόν πανδημίας. Ήδη η ζημιά από άποψης κρατήσεων για το πρώτο εξάμηνο είναι μη αναστρέψιμη.

 Τελούμε εν αναμονή των άμεσων, δραστικών ενεργειών σας ώστε να προληφθεί η κατάρρευση του κλάδου και τα πρώτα «κανόνια» μελών μας, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και πελάτες μας.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 Άρης Μαρίνης                                                                      Γεώργιος Τσοπανάς