26/03/2020

Επιστολή για επείγουσα ρύθμιση διαχείρισης των τραπεζικών επιταγών στον τουρισμό.

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2020 // Α.Π: 3700

 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Προς:     κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

 

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει με προηγούμενες επιστολές μας η κατάσταση στον κλάδο των τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων είναι τραγική με κατάρρευση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων μελών μας. Οποιαδήποτε τυχόν ρευστότητα έχει εξανεμιστεί καθώς τα μέλη μας προετοιμαζόμενα για την τουριστική περίοδο είχαν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, τις οποίες κάλυψαν με έκδοση επιταγών. Οι επιταγές αυτές λόγω της υφιστάμενης κατάστασης βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

 Ως εκ τούτου και προκειμένου να δημιουργηθεί ικανή ρευστότητα που θα επιτρέψει στον κλάδο να λειτουργήσει, ζητούμε την θέσπιση ρύθμισης εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι επιταγές που έχουν εκδοθεί να πληρωθούν και να μην σφραγιστούν.

 Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Α) Ο φέρων την επιταγή να μπορεί να πληρωθεί από τις τράπεζες, εφόσον ο εκδότης αυτής είναι φερέγγυος για την τράπεζα.  Αντίστοιχα το ποσό της επιταγής να θεωρηθεί δάνειο για την εκδίδουσα επιχείρηση με προνομιακό επιτόκιο 1%.

Β) Στην περίπτωση που ο εκδότης σύμφωνα με τα τραπεζικά κριτήρια δεν είναι ενήμερος για την τράπεζα να δοθεί αναστολή της πληρωμής της επιταγής για 90 ημέρες από την ημερομηνία της έκδοσης.

 Κύριοι Υπουργοί, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το συντομότερο και δεν δοθούν αυστηρές οδηγίες στις τράπεζες για τον χειρισμό των επιταγών, τα αποτελέσματα θα είναι μη αναστρέψιμα για την πλειονότητα των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων.

 

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γενικός Γραμματέας

Άρης Μαρίνης                                                                       Γεώργιος Τσοπανάς