06/04/2020

Επιστολή για επιταγές ΤΟ’s εκτός Ευρ Ενωσης.

Αθήνα,  6 Απριλίου 2020 // Α.Π: 3704

 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:     κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

               κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

             κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Αναφερόμενοι στο ΦΕΚ 75 Α/30-3-2020,  άρθρο 2 σχετικά με την Αναστολή Προθεσμιών Λήξης, Εμφάνισης και Πληρωμής Αξιογράφων, κρίνουμε χρήσιμο να σας παρουσιάσουμε μία περίπτωση αξιογράφων εκδόσεως τουριστικών γραφείων-Tour Operators που εδρεύουν σε χώρες εκτός ΕΕ. Οι συγκεκριμένοι Tour Operators υπάγονται εξ αντικειμένου στον ΚΑΔ των τουριστικών πρακτορείων χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των ΚΑΔ που πλήττονται, καθώς δεν διαθέτουν Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό Α.Φ.Μ.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχουν δραστηριότητα διάφοροι Tour Operators αυτής της κατηγορίας που συναλλάσσονται κανονικά με ξενοδοχεία εντός της χώρας, διατηρούντες σχετικούς λογαριασμούς και σε Ελληνικές Τράπεζες.  Πάγια τακτική συναλλαγής είναι η υπογραφή συμβολαίων με ξενοδοχεία για κάθε αμέσως επόμενη τουριστική περίοδο. Ταυτόχρονα παραδίδουν και τις απαραίτητες μεταχρονολογημένες επιταγές εκδόσεώς τους, ελληνικών τραπεζών, σε ημερομηνίες που κλιμακώνονται από τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. 

Στη φετινή χρονιά όπου η εξαιρετικά δυσμενής και μη αναμενόμενη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία των ξενοδοχείων διακοπών τουλάχιστον μέχρι την 31η Μαΐου, παρουσιάζεται το φυσικό επακόλουθο οι επιταγές εκδόσεως των συγκεκριμένων Tour Operators με ημερομηνίες Απριλίου και Μαΐου να έχουν ακυρωθεί στην πράξη, ελλείψει δυνατότητας να πραγματοποιηθούν κρατήσεις.  

 

Με το συγκεκριμένο άρθρο 2 σχετικά με την Αναστολή Προθεσμιών Λήξης, Εμφάνισης και Πληρωμής Αξιογράφων ορθώς δίνεται η δυνατότητα στους συναλλασσόμενους ειδικού χειρισμού και διευκόλυνσης, η οποία έτυχε και της γενικής θετικής αποδοχής των δραστηριοποιούμενων στον Τουρισμό και γενικότερα της Οικονομίας.

 

Για λόγους αυτονόητης ίσης μεταχείρισης και διατήρησης  των καλών συναλλακτικών σχέσεων των ελληνικών ξενοδοχείων με τους Τour Operators, παρακαλούμε να δοθούν οι ανάλογες διευκρινίσεις προς τις Τράπεζες ώστε και αυτή η πολύ σοβαρή κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων να συμπεριλαμβάνεται στις συγκεκριμένες διατάξεις συναρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι με τον σταδιακό τερματισμό της σημερινής κατάστασης θα δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες η ευκαιρία και ο χρόνος να βρουν ξανά το βηματισμό τους για την ενεργό συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία προς όφελος του συνόλου της οικονομίας και της χώρας.

 

 

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 Άρης Μαρίνης                                                                      Γεώργιος Τσοπανάς