13/04/2020

Επιστολή για Θέσπιση voucher εσωτερικού τουρισμού.

Αθήνα,  13 Απριλίου 2020 //Α.Π: 3708

 

ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Προς:     κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

               κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

Κοιν:     ΣΕΤΕ

 

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως έχετε και οι ίδιοι αντιληφθεί το πλήγμα στην τουριστική αλυσίδα από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο της κρίκο είναι τεράστιο. Για πολλά τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων μέλη μας η επανεκκίνηση της λειτουργίας τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά τα όποια μέτρα ρευστότητας και στήριξης των εργαζομένων τους, καθώς η τουριστική δραστηριότητα χρειάζεται πριν και πάνω από όλα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την τόνωση της ψυχολογίας των εγχώριων και ξένων ταξιδιωτών.

 Ως προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ως καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλία την θέσπιση ενός voucher εσωτερικού τουρισμού, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των τουριστικών γραφείων, έως ότου είμαστε εκ νέου σε θέση να υποδεχθούμε τους πρώτους ξένους επισκέπτες.

Το voucher του εσωτερικού τουρισμού –όπως αντίστοιχα έχει λειτουργήσει και το voucher κοινωνικού τουρισμού- θα πρέπει να είναι ύψους 200-300€ και χρονικής διάρκειας 7 ή και περισσότερων ημερών, να δοθεί από την Πολιτεία στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών βάσει ΑΦΜ –ή έστω να αποκλειστούν τα υψηλά εισοδήματα- και να περιλαμβάνει το σύνολο του τουριστικού πακέτου, ήτοι μεταφορά με τουριστικό λεωφορείο και ξεναγό ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, διανυκτέρευση με ημιδιατροφή και δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της εκάστοτε περιοχής.

Το voucher αυτό θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο στο σύνολό του από κάθε φόρο, ΦΠΑ ή τέλος διανυκτέρευσης για όλο το σκέλος των δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει.

 Ένα τέτοιο συνολικό και όχι αποσπασματικό πακέτο που θα περιλαμβάνει μεταφορά, διαμονή, σίτιση και ψυχαγωγία εκτιμούμε ότι είναι σε θέση να κινητοποιήσει των εσωτερικό τουρισμό και να δώσει επαρκές κίνητρο πρόσληψης οδηγών τουριστικών λεωφορείων, συνοδών, ξεναγών, υπαλλήλων τουριστικών γραφείων, ξενοδοχοϋπαλλήλων και προσωπικού σίτισης στον τουριστικό κλάδο.

 Επιπλέον, θα αποτελέσει σωτήρια λύση για αρκετούς από τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν βρεθεί με αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και με σημαντικό πλήγμα στα εισοδήματά τους, ώστε να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές εντός της χώρας. Εξυπηρετώντας τον ίδιο σκοπό θα πρέπει να δοθεί παράταση και στο υπάρχον πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έως το τέλος του χρόνου.

 Το πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μιας τέτοιας δράσης θα είναι σημαντικό, καθώς ακόμα και με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα ο Έλληνας ταξιδιώτης θα επισκεφθεί τοπικές επιχειρήσεις σίτισης, διασκέδασης και πώλησης τοπικών προϊόντων διαχέοντας έσοδα και στις μικρές, τοπικές οικονομίες που δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον τουρισμό.

 Παράλληλα, εκτιμούμε ως καθοριστική για την επιβίωση του κλάδου μας την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δηλαδή την κάλυψη σε μεγάλο βαθμό του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεών μας προκειμένου να διατηρήσουμε το υφιστάμενο προσωπικό και να επαναπροσλάβουμε εποχικά εργαζόμενους όπως κάθε χρόνο κάνουμε, εφόσον δημιουργηθεί ικανή ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες.

 Κύριοι Υπουργοί, η επόμενη ημέρα είναι εδώ και είναι απλώς θέμα χρόνου, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι να τη διαχειριστούμε επιτυχώς, όπως μέχρι στιγμής επιτυχώς διαχειρίζεστε και διαχειριζόμαστε την τρέχουσα υγειονομική κρίση.

 Η ΓΕΠΟΕΤ ως κλαδικός φορέας του τουρισμού είναι στη διάθεσή σας και έτοιμη να συμβάλλει με ιδέες και δράσεις στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, μόλις δοθεί το έναυσμα.

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 Άρης Μαρίνης                                                                      Γεώργιος Τσοπανάς