27/04/2020

Επιστολή για Υλοποίηση voucher εσωτερικού τουρισμού μέσω τουριστικών γραφείων.

Αθήνα, 27 Απριλίου 2020 // Α.Π: 3711

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:     κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού
                κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

Κοιν: ΣΕΤΕ

Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της με αριθμό πρωτοκόλλου 3708-13/4/20 επιστολής μας και της πρότασή μας για την θέσπιση voucher εσωτερικού τουρισμού, επιθυμούμε να επανέλθουμε διευκρινίζοντας ότι η υλοποίηση του voucher θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω των ελληνικών τουριστικών γραφείων.

Το voucher του εσωτερικού τουρισμού –όπως αντίστοιχα έχει λειτουργήσει και το voucher κοινωνικού τουρισμού- θα πρέπει να είναι ύψους 200-300€ και χρονικής διάρκειας 7 ή και περισσότερων ημερών, να δοθεί από την Πολιτεία στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών βάσει ΑΦΜ –ή έστω να αποκλειστούν τα υψηλά εισοδήματα- και να περιλαμβάνει το σύνολο του τουριστικού πακέτου, ήτοι μεταφορά με τουριστικό λεωφορείο με συνοδό ή ξεναγό, αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διανυκτέρευση. Το πακέτο αυτό θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο στο σύνολό του από κάθε φόρο, ΦΠΑ ή τέλος διανυκτέρευσης για όλο το σκέλος των δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει.

Ο δικαιούχος του voucher θα πρέπει να προσέρχεται σε οποιοδήποτε τουριστικό γραφείο της επιλογής του με τον κωδικό που θα του έχει διατεθεί από την Πολιτεία-ενδεχομένως μέσω του TAXIS- και χωρίς καμία άλλη διαδικασία να προχωρά στον προγραμματισμό του ολοκληρωμένου πακέτου του. Με τη σειρά τους τα τουριστικά γραφεία θα προωθούν την λίστα με τους πελάτες που έχουν ενεργοποιήσει το πακέτο τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού ώστε να πληρωθούν από την Πολιτεία και να εξοφλήσουν όλες τις συμμέτεχουσες στο τουριστικό πακέτο επιχειρήσεις, λειτουργία που κατ’ αποκλειστικότητα επιτελούν βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Εκτιμούμε ότι αυτός είναι ο πλέον αδιάβλητος τρόπος προκειμένου να κινητοποιηθεί στο σύνολό της η τουριστική αλυσίδα -ορθολογικά και χωρίς διακρίσεις- και να δημιουργηθούν έσοδα και στις μικρές, τοπικές οικονομίες της χώρας μας που δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον τουρισμό.

Η ΓΕΠΟΕΤ ως κλαδικός φορέας εκπροσώπησης των τουριστικών γραφείων είναι στη διάθεσή σας και έτοιμη να συμβάλλει με ιδέες και δράσεις στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, μόλις δοθεί το έναυσμα.

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας
Άρης Μαρίνης                                                 Γεώργιος Τσοπανάς