29/03/2012

ΤΑΞΙΔΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΜΑΓΕΥΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Πατήστε στους αριθμούς για να δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι γνωριμίας. 1 2 3 4 5
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ, ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΡΕΣΠΕΣ, ΝΥΜΦΑΙΟ αλλά και λιγότερο καθιερωμένοι προορισμοί όπως η ΣΙΑΤΙΣΤΑ, η ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ, το ΒΕΛΒΕΝΤΟ και ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ αποτέλεσαν τους σταθμούς ενός συγκλονιστικού τριήμερου οδοιπορικού στη σχετικά «άγνωστη» στους πολλούς ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 23-26/3/2012.
Εξαιρετική διοργάνωση και εμπνευσμένη εκτέλεση του προγράμματος από το προσωπικό της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας του ΕΟΤ και την επικεφαλής της κυρία Λιαποπούλου Αλεξάνδρα, ελληνική φύση στο απόγειό της, μνημεία και αξιοθέατα μοναδικής αισθητικής, υψηλό και ιδιαίτερο ποιοτικό επίπεδο φιλοξενίας και υποστήριξη από καταξιωμένους τουριστικούς επιχειρηματίες της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτέλεσαν τις συνιστώσες της επιτυχίας της επίσκεψης.

Η ΓΕΠΟΕΤ εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στους διοργανωτές, οι οποίοι απέδειξαν ότι όταν υπάρχει θέληση και μεράκι, οποιουδήποτε ύφους και απαιτήσεων διοργάνωση μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. Έδωσαν δε ένα πολύ μικρό δείγμα των δυνατοτήτων που οι τοπικές τουριστικές υποδομές, το έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής αλλά και το ίδιο το πρωτογενές υλικό, η φύση και ο πολιτισμός της Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να προσφέρουν στον επαγγελματία τουριστικό πράκτορα ή και τον μεμονωμένο επισκέπτη που θα επιλέξει την περιοχή για σχολικό, εισερχόμενο ή εσωτερικό τουρισμό, για διοργάνωση συνεδρίων, πολιτιστικών η αθλητικών γεγονότων ή απλά για αναψυχή και διασκέδαση, όλες τις εποχές του χρόνου.
Το γκρουπ των επισκεπτών-μελών της ΓΕΠΟΕΤ αποτελούνταν από καταξιωμένους τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες -αρκετοί εκ των οποίων Πρόεδροι τοπικών Συνδέσμων τουριστικών γραφείων- από διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, ενώ δεν ήταν δυνατό να μην εκπροσωπηθεί και η Αθήνα με τη συμμετοχή προσωπικού της Ομοσπονδίας μας (επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό). Ζητούμενο της επίσκεψης ήταν να αναδειχθούν οι δυνατότητες που οι προορισμοί της Δυτικής Μακεδονίας προσφέρουν στους επαγγελματίες του Τουρισμού για ποιοτική διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, θεματικών ταξιδιών κτλ και οι οποίες ενδεικτικά και ανά περιοχή είναι οι ακόλουθες:

ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ –ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ- ΣΑΜΑΡΙΝΑ
Αθλητικός, ορειβατικός και χιονοδρομικός τουρισμός, φυσιολατρία, πεζοπορία (μονοπάτια), αγροτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός (μανιτάρια, τοπικές γεύσεις, συνεταιρισμοί παραδοσιακών προϊόντων).

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Πολιτιστικός και λαογραφικός τουρισμός (Αρχοντικά Καστοριάς), θρησκευτικός τουρισμός (Βυζαντινό Μουσείο, πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών), εκπαιδευτικός τουρισμός (λιμναίος παλαιολιθικός οικισμός), επαγγελματικός τουρισμός (βιοτεχνίες γούνας), ευρεία γκάμα παροχών για ναυταθλητικό τουρισμό (λίμνη Καστοριάς), σπηλαιολογικός τουρισμός (Σπήλαιο Δράκου)

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΣΙΑΤΙΣΤΑ- ΚΟΖΑΝΗ- ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ -ΒΕΛΒΕΝΤΟ- ΣΕΡΒΙΑ
Πολιτιστικός και λαογραφικός τουρισμός (Αρχοντικά Σιάτιστας και Βελβεντού), θρησκευτικός τουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός (Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής κλπ), περιπατητικός τουρισμός (μονοπάτια Βοϊου), γαστρονομικός και οινολογικός τουρισμός (τοπικές ποικιλίες κρασιών, δίκτυο κελαριών και γνωστά οινοποιεία, συνεταιρισμοί παραδοσιακών προϊόντων), δυνατότητες ναυταθλητικού τουρισμού (λίμνη Πολυφύτου).

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: ΝΥΜΦΑΙΟ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΑΜΥΝΤΑΙΟ-ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΒΙΓΛΑΣ/ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ
Αθλητικός, ορειβατικός και χιονοδρομικός τουρισμός, οικοτουρισμός (Νυμφαίο, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Αρκτούρος), φυσιολατρία, πεζοπορία (μονοπάτια), παρατήρηση πουλιών (Πρέσπες), οινοτουρισμός (διάσημος αμπελώνας Αμυνταίου με γνωστές ποικιλίες όπως το ξινόμαυρο, πληθώρα οινοποιείων διαθέσιμα για επίσκεψη).

Σε κάθε περίπτωση η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί αστείρευτη πηγή ταξιδιωτικών εμπειριών, εξυπηρετείται από δύο τοπικά αεροδρόμια -της Κοζάνης και της Καστοριάς- υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, ενώ η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ έχει εκμηδενίσει τις τοπικές αποστάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα ανάλογα με την τοποθεσία διανυκτέρευσης να πραγματοποιούνται καθημερινές επισκέψεις σε όλους τους προορισμούς που προαναφέρονται με χρόνο μετάβασης από 20 λεπτά έως 90 λεπτά της ώρας.

Η Ομοσπονδία σας καλεί όλους να εξετάσετε τις δυνατότητες φιλοξενίας και δραστηριοποίησης που προσφέρουν οι μοναδικοί προορισμοί της Δυτικής Μακεδονίας και γιατί όχι να την εντάξετε σε μελλοντικές σας δράσεις.

Η ενημέρωσή σας δεν σταματάει εδώ, θα ακολουθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα λίστα όλων των επιχειρήσεων της περιοχής –τουριστικά γραφεία, διοργανωτές εκδηλώσεων, ξενοδοχεία κτλ- οι οποίες ήρθαν σε επαφή μαζί μας κατά την διάρκεια της επίσκεψης και προτείνουν συνεργασία. Επίσης εφόσον το ζητήσετε μπορεί να σας διατεθεί εκτενές ενημερωτικό υλικό για την περιοχή, το οποίο πλέον διαθέτει η Γραμματεία της Ομοσπονδίας.

Ακολουθεί η λίστα των χορηγών της επίσκεψης τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1. Τουρ. Γραφείο ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ TRAVEL στα Σέρβια Ν. Κοζάνης
2. Τουριστικό Γραφείο OVERLAND-ECOTOUR & ADVENTURE στην Λάβδα Ν. Γρεβενών
3. Γραφείο Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων ΄΄ΚΑΤΑΚΗΣ΄΄ στην Κοζάνη Ν. Κοζάνης
4. Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας Ν. Γρεβενών
5. Ξενοδοχείο ΄΄ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ RESORT΄΄ στο Πανόραμα Γρεβενών
6. Ξενοδοχείο ΄΄ΙΒΕΡΙΣ΄΄στη Σιάτιστα Ν. Κοζάνης
7. Οινοποιείο ΄΄ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ΄΄ στη Σιάτιστα Ν. Κοζάνης
8. Οινοποιείο ΄΄ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ΄΄ στη Σιάτιστα Ν. Κοζάνης
9. ΚΤΗΜΑ ΄΄ΖΑΝΔΕΣ΄΄ (οινοποιείο), στο Βελβεντό Ν. Κοζάνης
10. Κρασιά ΄΄ΠΑΝΟΡΑΜΑ΄΄ στον Άγιο Παντελεήμονα Ν. Φλώρινας
11. Τουρ. Γραφείο ΄΄ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ TRAVEL Ο.Ε.΄΄ στα Γρεβενά Ν. Γρεβενών
12. Τουρ. Γραφείο ΄΄PRESPANA΄΄ στον Άγιο Γερμανό Ν. Φλώρινας
13. Τουρ. Κατάστημα ΄΄ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ΄΄ στην Καστοριά Ν. Καστοριάς
14. Ξενοδοχείο ΄΄ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ΄΄ στη Σιάτιστα Ν. Κοζάνης
15. Ταβέρνα ΄΄ΤΟ ΤΖΑΚΙ΄΄ στον Άγιο Γερμανό Ν. Φλώρινας
16. Ξενοδοχείο ΄΄ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ΄΄ στην Πτολεμαϊδα Ν. Κοζάνης
17. Τουρ. Γραφείο ΄΄ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΗΣ TRAVEL΄΄ στην Πτολεμαϊδα Ν. Κοζάνης
18. Α.Μ.Κ. Εταιρεία ΄΄ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ΄΄ στο Νυμφαίο Ν. Φλώρινας
19. Τουρ. Γραφείο ΄΄HERMES TOURS΄΄ στην Κοζάνη Ν. Κοζάνης
20. Ξενοδοχείο ΄΄ΑΓΝΑΝΤΙ΄΄ στο Βελβεντό Ν. Κοζάνης

ΦΟΡΕΙΣ
Ε.Ο.Τ. Π.Υ.Τ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

ΜΟΥΣΕΙΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Αγ. Γεωργίου Ν. Γρεβενών
ΑΣΕΠΟΠ (Αγροτικός Συνεταιρισμός) Βελβεντού Ν. Κοζάνης