28/02/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ RYAN AIR ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΡΑΦΑ.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ RYAN AIR ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΡΑΦΑ.

“Mε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η RYAN AIR εξέδωσε αναθεωρημένη οδηγία προς τους σταθμούς επιβίβασής της σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας να μην επιτρέπουν εφεξής την επιβίβαση επιβατών, των οποίων τα ταξιδιωτικά έγγραφα απωλέσθησαν ή εκλάπησαν κατά την διαμονή τους στην Ιταλία, μόνον με την δήλωση κλοπής/απώλειας σε Ιταλική Αστυνομική Αρχή. Στην περίπτωση αυτή η επιβίβαση πολιτών επιτρέπεται πλέον μόνον με προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο που μπορεί να εκδοθεί αποκλειστικά από το Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, κατόπιν αυτοπρόσωπης παρουσίας.

Η δήλωση απώλειας/κλοπής διαβατηρίου/δελτίου αστυνομικής ταυτότητας σε Ιταλική Αστυνομική Αρχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου από Πρεσβεία. Για την διευκόλυνση ταυτοπροσωπίας συνιστάται η ασφαλής φύλαξη (σε αποσκευές, ξενοδοχείο κ.λ.π.) επικυρωμένων από ΚΕΠ αντιγράφων διαβατηρίου/αστυνομικής ταυτότητας επισκεπτών στην Ιταλία, καθώς και η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου αυτών.

Μέχρι στιγμής, τόσο η Aegean όσο και η Alitalia συνεχίζουν να επιτρέπουν τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών με μόνον την δήλωση απώλειας/κλοπής σε Ιταλικές Αστυνομικές αρχές. Δεδομένης όμως της αύξησης κλοπών με θύματα τουρίστες στην Ιταλία και της δυσκολίας στα πλαίσια χρονικού περιορισμού και μεγάλων αποστάσεων που θα πρέπει να διανυθούν για την απαραίτητη παρουσία στην Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη προς εξασφάλιση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων για τους επιβάτες της RYAN AIR, εφιστούμε γενικώς την επισταμένη φύλαξη των ταξιδιωτικών εγγράφων και προσωπικών αντικειμένων των Ελλήνων πολιτών που επισκέπτονται την Ιταλία.”