28/05/2020

Απολογισμός Δράσεων Ομοσπονδίας λόγω κορωνοϊού.

Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας ακολουθούν τα αποτελέσματα της στρατηγικής της ΓΕΠΟΕΤ ως προς τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού στον κλάδο των τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων και των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί από 05/03 έως και σήμερα.

 

Έγιναν δεκτά και υλοποιούνται

Δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών, αποζημίωση ειδικού σκοπού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους έως και τον Ιούλιο- Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό, επιδιώκουμε επιπλέον παράταση.

Αναστολή πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή στις τουριστικές επιχειρήσεις και για τον μήνα Ιούνιο. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό.

Μείωση ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο στις τουριστικές επιχειρήσεις. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό.

Μείωση της προκαταβολής φόρου. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό, περιμένουμε να δούμε το ακριβές ποσοστό μείωσης.

Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό, επιδιώκουμε την μονιμοποίηση του μέτρου.

ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την Επιχειρηματική Χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το είχαμε ζητήσει ως επιδοτούμενα χαμηλότοκα δάνεια, λόγω αυξημένης ζήτησης υλοποιείται δεύτερο πρόγραμμα και αναμένουμε την παρέμβαση της Πολιτείας για τη χαλάρωση των όρων δανειοδότησης. Αίτημα αύξησης του ορίου deminimis ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση.

Υγειονομικό πρωτόκολλο επαναλειτουργίας τουριστικών λεωφορείων σε συνεννόηση με ΣΕΤΕ και ΕΟΔΥ, πληρότητα 50% έως 31/5, πιέζουμε για πληρότητα 100% από 1/6.

 

Παράταση της δυνατότητας θέσης σε ακινησία των Τουριστικών Λεωφορείων ΔΧ έως 31/7/2020. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό.

 

Επιτάχυνση των αποπληρωμών των επενδύσεων των τουριστικών γραφείων & των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων  που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό.

 

Δυνατότητα της πρόωρης λήξης των συμβάσεων εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου που δεν φαίνεται ενδεχόμενο απασχόλησης τους όπως οι συνοδοί μαθητών και οι οδηγοί των λεωφορείων για μεταφορά μαθητών. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό.

Μείωση του χρόνου εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, η Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται έως 30/9. Είχαμε ζητήσει επιδότηση εργασίας και κάλυψη του μισθολογικού κόστους και έγινε δεκτό. Επιδιώκουμε την τροποποίηση του προγράμματος ώστε ο εργοδότης να μην είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές για το 100% του μισθού αλλά μόνο για το 50%.

Επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και  επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό.

Μείωση στα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος ανεργίας για τους εργαζόμενους το ερχόμενο φθινόπωρο. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό.

 

Ένταξη και των εργαζομένων του κλάδου των τουριστικών γραφείων και των τουριστικών λεωφορείων στο μέτρο της έκπτωσης του ενοικίου πρώτης κατοικίας τους. Το είχαμε ζητήσει και έγινε δεκτό.

 

Προώθηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους». 30εκατ ευρώ, δικαιούχοι τουριστικά γραφεία & ξενοδοχεία, αναβάθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ,  χορήγηση εταιρικών κουπονιών για διακοπές, τα λεγόμενα «HolidayVouchers» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το είχαμε ζητήσει και έγινε εν μέρει δεκτό, αναμένουμε ενημέρωση και εξειδίκευση του προγράμματος και αύξηση του προϋπολογισμού.

 

 

Σε εκκρεμότητα

 

Ενίσχυση-επιδότηση για την απώλεια εσόδων και αξίας του παγίου τους, όλων των τουριστικών λεωφορείων δηλαδή, ύψους 5.000€ ανά λεωφορείο.

 

Παροχή άτοκης χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, πρόγραμμα Γεωργιάδη, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

 

Μείωση τελών κυκλοφορίας ή απαλλαγή για 1 χρόνο με σκοπό να δοθεί η διαφορά ως ενίσχυση στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και στους ιδιοκτήτες οδηγούς.

 

Περαιτέρω ρύθμιση του θέματος των επιταγών, ώστε ο φέρων την επιταγή να μπορεί να πληρωθεί από τις τράπεζες, εφόσον ο εκδότης αυτής είναι φερέγγυος για την τράπεζα.  Αντίστοιχα το ποσό της επιταγής να θεωρηθεί δάνειο για την εκδίδουσα επιχείρηση με προνομιακό επιτόκιο 1%.

 

Αποπληρωμή των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών των Περιφερειών από/προς τα σχολεία τους με τουριστικά λεωφορεία στο 70% καθώς και των συμβάσεων με ιδιωτικά σχολεία.

 

Ένταξη των χρηματοδοτικών μισθώσεων-leasing των πληττόμενων τουριστικών επιχειρήσεων στο ευνοϊκό καθεστώς επιδότησης των τόκων υφιστάμενων δανείων.

 

Επαναλειτουργία των διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών.

 

Επιδοτήσεις ανανέωσης του στόλου των τουριστικών λεωφορείων μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

 

Κάλυψη του 100% των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών & ΤΕΟΜ που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω έλλειψης αντικειμένου και ένταξή τους στην αποζημίωση ειδικού σκοπού που ισχύει και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.

 

Προστασία των επαγγελματιών και των εργαζομένων του κλάδου που έχουν στεγαστικά δάνεια ή δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία (κόκκινα δάνεια) και ένταξή τους σε ευνοϊκό καθεστώς κάλυψης των τόκων υφιστάμενων δανείων.

 

Τέλος, επικαιροποιήθηκε η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας όπου πλέον στην κατηγορία ΝΕΑ αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις και επιλεγμένες επιστολές της Ομοσπονδίας σε καθημερινή βάση προς ενημέρωσή σας.

 

Ενόψει των αποτελεσμάτων που αναμένονται, η Ομοσπονδία τελεί σε ετοιμότητα για τον προγραμματισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου και έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.